sâmbătă, 30 septembrie 2017

Fapte petrecute in timpul Holocaustului in Cluj Napoca

1. Cea mai mare amenintare vazuta de nazisti din partea evreilor au fost : copii. Copiii mici au fost în mod special vizați de naziști pentru a fi uciși în timpul Holocaustului. Acestea au reprezentat o amenințare unică, deoarece, dacă ar fi trăit, ar fi crescut si ar fi creat o nouă generație de evrei. Mulți copii au fost sufocati în mașinile  de vite pe drumul spre lagăre. Cei care au supraviețuit au fost imediat luați în camerele de gazare .

2.Aproximativ 20-30 evrei clujeni Sonderkommando au participat la revolta de la Auschwitz din octombrie 1944.

3."Soluția finală" a fost construită în timpul Conferinței de la Wannsee din ianuarie 1942 si a aparut atunci cand SUA au intrat in razboi contra Axei , iar germanii sufereau tot mai multe pierderi pe FRONTUL DE EST. Pentru prima data , infrangerea era posibila .

4.În stadiile inițiale ale distrugerii evreilor clujeni, naziștii au forțat evreii sa se mute  în ghetoul din cartierul IRIS și au instigat o politică de anihilare planificată, indirectă, prin faptul că le-au negat mijloacele fundamentale de supraviețuire. În ghetoul din Cluj, aproximativ 1% din populație a decedat în fiecare saptamana.

5.Spre deosebire de alte genocide în care victimele sunt adesea capabile să scape de moarte prin convertirea la o altă religie, cei de origine evreiască puteau fi cruțați numai dacă bunicii lor s-ar fi convertit în creștinism înainte de fondarea Imperiului Austro Ungar .

6.Dintre cei 16.000 de evrei care traiau in Cluj  înainte de Holocaust, aproximativ 2/3 au fost uciși. Milioane  alții, inclusiv cei cu dizabilități, adversarii politici și religioși ai lui Hitler, romii, Martorii lui Iehova și ai homosexualilor, au fost de asemenea uciși, persecutati sau deportati la Auschwitz in timpul ocupatiei ungare.

7.Gazul din camerele de gazare  în timpul Holocaustului a intrat mai întâi în straturile inferioare ale aerului și apoi a urcat încet spre tavan, ceea ce a forțat victimele să se încurce unul pe altul în încercarea de a respira. Mai multe victime au fost adesea găsite pe partea superioară a grămezii de cadavre.

8.Hitler a reușit să construiască o rețea de peste 1.000 de lagăre de concentrare în mai multe moduri. În primul rând, el a stabilit un temei juridic pentru actele de inumanitate brutale prin crearea legii de împuternicire, care i-a permis să facă tot ce voia. În al doilea rând, el a folosit propaganda și mass-media pentru a dezumaniza poporul evreu și, în sfârșit, a folosit un sistem de brutalitate pentru a teroriza poporul persecutat.

9.Einsatzgruppen ("task forces") au fost ucigase mobile,  erau camioane regulate cu țevile de eșapament redirecționate în zona de încărcare sau minate . Evreii erau adunați în aceste camioane, uneori 90 deodată. Einsatzgruppen a ucis peste 1,2 milioane de evrei.

10.În timpul Holocaustului, Germania nazistă si statele ocupate au devenit state genocid, un guvern dedicat anihilării evreilor. Fiecare braț al guvernului a jucat un rol. Bisericile parohiene au furnizat dosarele de naștere ale evreilor sau au refuzat sa ii converteasca la crestinism. Ministerul Finanțelor a luat averile și proprietatile evreiesti. Universitățile au cercetat modalități mai eficiente de a ucide si au refuzat sa primeasca candidati evrei . Și birourile de transport guvernamental au plătit pentru trenurile care îi duceau pe evrei la moarte.

11.La intrarea în fiecare lagar, a existat un proces de Selectare sau Selecție. Femeile însărcinate, copiii mici, bolnavii sau persoanele cu handicap și persoanele în vârstă au fost imediat trimisi la camerele de gazare.

12.În timpul Holocaustului, naziștii au jefuit tot ce au putut de la victime, inclusiv inele de nuntă, ceasuri, pietre prețioase și ochelari de vedere, dar si dintii de aur si cerceii de la cei din camerele de gazare dupa ce acestia erau gazati.

13.Când trupele sovietice au intrat în Birkenau pe 18 ianuarie 1945, au găsit 358 000 de costume pentru bărbați, 837 000 de costume pentru femei și 15 400 de kilograme de păr uman ambalate în pungi de hârtie.

14.Cei care neagă Holocaustul susțin că conceptul nazist al unei soluții finale înseamnă întotdeauna numai emigrarea evreilor, nu exterminarea lor. Evreii "dispăruți" din Europa după 1945 se presupune că au reapărut în SUA, Israel și în alte părți ca imigranți ilegali. Pentru mulți refugiați sau "revizioniști", Ei spun ca Holocaustul a fost inventat de evrei pentru a-și servi propriile scopuri financiare și politice.

15.Mai mult de jumătate dintre victimele evreiești ale Holocaustului au fost femei. Majoritatea femeilor cu copii mici au fost imediat trimise la camerele de gazare deoarece copiii erau aproape inutili față de naziști, iar agitația care separă femeile și copiii ar fi cauzat ar fi periclitat eficiența procesului de ucidere. Femeile au fost, de asemenea, separate pentru experimente în contracepție și fertilitate. În plus, mamele cu copii și alți copii prea tineri pentru a-și controla plânsul au avut dificultăți în găsirea de ascunzișuri în timpul rotunjimilor pentru a evita trimiterea lor în camerele de gazare.

16.Bebelușii nou-născuți in lagare au fost îndepărtați de la mamele care alăptează pentru a vedea cât timp ar putea supraviețui fără să se hrănească.

17.Daca un evreu era prins fara steaua lui David pe bratul stang , in Cluj amenzile depaseau 10.000 pengo(pengi)/evreu-aproximativ 335.100 dolari (pentru cursul dolar american/pengi maghiari de la 1 mai 1944).

18.După război, grupuri de evrei militari s-au răspândit peste Europa (in Romania, Ungaria, Polonia,Germania, URSS) și au încercat să depisteze și să execute ofițeri SS care se ascundeau. A fost format Răzbunătorii, un grup de foști luptători de ghetou și partizani sau supravietuitori. Ei au căutat să se răzbune nu numai împotriva naziștilor, ci și pentru întreaga națiune germană.

19.Mulți copii evrei  au fost ascunși în familiile creștine în timpul Holocaustului  nu au fost conștienți de moștenirea lor evreiască și au rămas cu părinții săi adoptivi.

20.O buna parte din fostele case evreiesti din Cluj sunt astazi magazine sau sunt locuite de urmasii supravietuitorilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu